Felelősen a tűzvédelemről…

tűzvédelem manapság az a fajta mumus a cégek életében, amely államilag meghatározott szabályrendszerek alapján törvényi kötelezettségeket, előírásokat, tiltásokat határoz meg a működésre vonatkozólag, és bizony szigorú ellenőrzések alkalmával szankcionálja is, ha a jogszabályok által támasztott követelményeknek nem felel meg maradéktalan a vállalati működés.

De valóban csak egy szükséges rosszról, egyfajta jogszabályi kötelezettséghalmazról van szó, amikor egy vállalat működését és tevékenységét tekintve előkerül ez a szó? Azért érezzük, már a kérdés feltételekor, hogy biztosan csak addig lehet ez így, amíg baj nem történik. Nem egy ilyen terület jelenik meg ugyanis egy-egy vállalat életében. Hasonlatos a munkavédelem is. Nem szívesen foglalkozunk vele, hiszen pénz, idő és energia, azonban ha probléma van, baleset történik, akkor fogjuk a fejünket, hogy esetleg több odafigyeléssel, energiaráfordítással megelőzhető lett volna a probléma kialakulása, vagy épp csak csökkenthető lett volna az a kár, amit az esemény magával hozott. Ekkor azonban már késő. Számos vállalat belefutott már sajnos ebbe a hibába, és utólag mindig okos az ember, de ha belegondolunk, hogy egy-egy ilyen esemény, baleset okozhatja akár a céges tevékenység végét is, vagy akár követelhet emberéletet, akkor hamar belénk vág az érzés, hogy jobb ezzel a kérdéskörrel előre gondolkodni, mint utólag sopánkodni.

Egy jó szakmai partnerrel ugyanis kevés idő- és energiaráfordítással tökéletesen ki lehet alakítani azokat a terveket, próba riadókat, szabályzatokat és oktatásokat amelyekkel maximális biztonsággal, hátradőlve foglalkozhatunk a termelés minőségének és mennyiségének optimális kialakításával és a hatékony működés fokozásával, vagyis az eredményességi mutatókkal, mert biztosak lehetünk abban, hogy sem egy esetleges hatósági ellenőrzés nem fog gondot okozni, sem baleset, tűzvész nem fog előfodulni, legalábbis minimális az esélye, és biztosak lehetünk benne, hogy ha elő is fordul, gyorsan és hatékonyan meg is lesz fékezve annak kiterjedése, így nem veszélyeztet sem emberéletet, sem pedig a vállalat életét.

Leave a Comment